piątek, 29 listopada 2013

makaron z wędzonym łososiem i awokado


Dostaliśmy w prezencie od przyjaciela mirin, który przyleciał do nas prosto z Tokio :)
Postanowiliśmy czym prędzej wykorzystać go w naszej kuchni. Kupicie go w sklepach z azjatycką żywnością. Mirin to nic innego jak słodkie wino (mieszanka pleśni i wódki ryżowej), kiedyś pełniące funkcję jedynie napoju, obecnie to przyprawa do zup i sosów. Jest jednym ze składników, pewnie dobrze Wam znanego, sosu teriyaki.

Składniki:

  • 250 g makaronu (ryżowy, sojowy, czy też z mąki pszennej, jaki lubicie)
  • 1/2 awokado, pokrojone w plastry
  • 1-2 łyżeczki nasion sezamu
  • 100 g wędzonego łososia
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • wasabi (opcjonalnie)
sos:

  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki mirinu
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 cm drobno posiekanego imbiru

Połączcie ze sobą składniki sosu, wymieszajcie, odstawcie. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do odcedzonego makaronu dolejcie połowę sosu, dobrze wymieszajcie i rozdzielcie do misek. Na makaron wyłóżcie awokado, kawałki łososia, posypcie sezamem i szczypiorkiem, polejcie pozostałym sosem i jeśli lubicie, dodajcie wasabi. Smacznego!



2 komentarze: